Blog

 

24 april 2018 - Sporen jouw kinderen wel?!

Wist je dat je brein GEHEUGENSPOREN maakt van alle informatie en herinneringen? Hoe vaker je ze gebruikt, hoe sterker de sporen worden, hoe beter je het kunt onthouden. HERINNERINGEN OPHALEN is dus niet alleen leuk, maar ook heel nuttig!! En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!

In ons superleuke invul- en bewaarboek MIJN BASISSCHOOL kunnen kinderen al hun herinneringen aan deze belangrijke periode kwijt. Nu invullen is al leuk, later teruglezen nog veel leuker én dus goed voor hun geheugen! Zo geef je ze pas echt een ONVERGETELIJKE JEUGD! ;-)
 

7 maart 2018 - Pubers denken graag terug aan de basisschool

Grappig dat mijn puberdochter - die op het voortgezet onderwijs zit - haar Leuk voor Later boekje op haar nachtkastje heeft liggen. Ze vindt het nu al leuk om terug te lezen! We merken wel vaker dat ons invul- en bewaarboek ‘Mijn basisschool’ juist populair is bij kinderen die de basisschool allang hebben verlaten. Kennelijk is het een bijzondere tijd waar ze graag aan terugdenken.. Ook wel logisch, want het is voor de meeste kinderen toch een periode van vrijheid en zorgeloosheid. Veel spelen en leuke dingen doen!

Heeft jouw zoon of dochter juist een zware tijd gehad op de basisschool? We horen vaker dat het invullen van MIJN BASISSCHOOL helpt bij de verwerking. Het zet dingen in perspectief en geeft inzicht in de dingen die wél leuk waren. En dat kan een positieve invloed hebben op hoe ze later terugkijken op hun schooltijd. Probeer het eens!

 

28 januari 2018 - Schrijf je slim!

Kinderen SCHRIJVEN te weinig! Dat stond laatst in de krant. Hierdoor ontwikkelen zij hun handschrift niet, wat vaak leidt tot LAGERE CIJFERS omdat de docenten het niet kunnen lezen. Ook leren kinderen moeilijker als ze niet schrijven. Schrijven zorgt namelijk voor een 'motorisch geheugenspoor' en typen niet.

Maar er is meer: dat kinderen minder schrijven schaadt ook hun HERSENONTWIKKELING. Dat komt omdat je door te schrijven verbinding legt tussen je rechter en linker hersenhelft.

Redenen genoeg om je kind(eren) aan te moedigen om meer te schrijven! Daar zijn veel LEUKE MANIEREN voor te bedenken. Zoals ons invulboek 'Mijn basisschool'! ;-) Dan heb je twee vliegen in één klap, want het vastleggen van herinneringen is belangrijk voor de ontwikkeling van hun identiteit én hun gevoel van GELUK!

 

14 december 2017 - Hoe kijkt jouw kind later terug op zijn/haar jeugd?


Wist je dat we – met alle kennis en technieken van nu – helemaal niet zo gek veel weten over ons langetermijngeheugen? Wat we wél weten is dat herinneringen aan vroeger sneller vervagen, omdat je ze minder vaak gebruikt. Dat ze verkleuren door alles wat je meemaakt. En dat je ze zelfs kunt kwijtraken door een ongeluk of traumatische gebeurtenis.

Best een eng idee, vind je niet? Doen we alles om onze kinderen een fijne jeugd te geven en dan moeten we nog maar zien of en hoe ze zich dat later herinneren! ;-) Zeker als je bedenkt dat herinneringen bepalen hoe kinderen later op hun jeugd terugkijken en dat dat weer van invloed is op hoe gelukkig ze zich voelen!!

Daarom is het zo belangrijk om herinneringen vast te leggen. Vooral die uit de basisschoolperiode. Want als ze iets ouder zijn hebben ze tegenwoordig zoveel selfies, vlogs en andere middelen waarmee ze automatisch dingen vastleggen. 

In het invul- en bewaarboek 'Mijn basisschool' kunnen kinderen zélf hun herinneringen vastleggen. Je weet nu hoe waardevol dat is!! Geluk zit soms in een klein boekje... ;-)
 

23 maart 2017 - Muziek roept herinneringen op


Wist je dat muziek bijna alle hersengebieden raakt? Dat is de reden dat muziek vaak herinneringen oproept. Dat geldt vooral voor herinneringen uit je pubertijd. Dat komt omdat dat vaak herinneringen aan eerste ervaringen zijn en die blijven je nóg beter bij. Je eerste schoolfeest, je eerste zoen, je eerste vakantie zonder ouders... Meestal herinneringen uit je middelbare schooltijd. Bij herinneringen aan de basisschool speelt muziek een veel kleinere rol. Daarom is ons herinneringsboek ook zo handig! ;-)

 

13 maart 2017 - Herinneringen ophalen helpt


Wist je dat herinneringen ophalen het beste medicijn is in woelige tijden? "Nostalgie is een nuttige emotie" stelt Anouk Smeekes, sociaal psycholoog aan de Universiteit van Utrecht onlangs in de Volkskrant. "Het staat mensen bij in tijden van verandering. Positieve herinneringen helpen ze hun identiteit te behouden in een veranderende wereld, het geeft houvast in onzekere tijden. Nostalgie maakt mensen zelfs optimistischer". Het gaat hierbij om persoonlijke nostalgie, zoals herinneringen aan je jeugd bijvoorbeeld. Need we say more...

 

21 februari 2017 - Je brein is net een zoekmachine

Je brein werkt net als Google met een algoritme: een bepaalde structuur om dingen terug te vinden. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen specifieke herinneringen (eenmalige gebeurtenissen), algemene herinneringen (terugkomende gebeurtenissen als vakanties, feestdagen, verjaardagen) en herinneringen aan een bepaalde periode in je leven, zoals je schooltijd. Bij iedere 'zoekopdracht' gaat je geheugen eerst graven in die laatste categorie. Want daar vindt hij allerlei herinneringen uit dezelfde periode, die door middel van associatie helpen om precies die ene herinnering te vinden die je zoekt. Hoe meer herinneringen je hebt, hoe makkelijker het is om dieperliggende herinneringen boven water te krijgen!

Het vastleggen van herinneringen is dus niet alleen 'leuk voor later', maar ook hartstikke nuttig! Vooral herinneringen uit de schooltijd omdat die periode in sterke mate bijdraagt aan de eigen identiteit. Daarmee bouw je de zoekmachine van je leven!
 

24 januari 2017 - Uit het oog, uit het hart uh hoofd


Herinneringen zijn voor altijd, zou je zeggen... En toch, als je iemand vraagt wat je als eerste zou redden als je huis in brand staat - naast gezinsleden en huisdieren uiteraard - is het antwoord meestal: fotoalbums! Kennelijk hebben we toch een soort 'hardcopy' nodig van onze herinneringen, bang dat we ze anders kwijtraken. Maar niet alle jeugdherinneringen vind je terug in foto's. Dát was voor ons reden om het invul- en bewaarboek Mijn basisschool te maken. En misschien is het voor jou een reden om ons boek te bestellen?

 

2 januari 2017 - Welke verhalen vertellen jouw kinderen later

Wij wilden de feestdagen gebruiken voor een klein experiment, om eens te kijken hoe vaak je met familie of vrienden over vroeger praat. Wat blijkt? Te vaak om te tellen! Althans als je ook nog kerstkransjes of oliebollen aan het eten bent...

Samen herinneringen ophalen heeft dan ook een belangrijke sociale functie. Helaas wordt ons geheugen er met de jaren niet beter op. Daarom zie je vaak dat in een vaste familie- of vriendenkring steeds dezelfde verhalen worden verteld. Waardoor we ze nóg beter onthouden (of ze nu kloppen of niet) en nóg vaker vertellen... Dat kan op den duur knap vervelend worden!

Wil jij die cirkel doorbreken? Dan hebben wij een mooie oplossing. Nou ja, niet voor jou (sorry!), maar wél voor jouw kinderen!! Je voelt 'm vast aankomen: geef ze het invul- en bewaarboek Mijn basisschool cadeau! Daarmee help je ze om hun belevenissen vast te leggen. Doordat ze die kunnen teruglezen weten ze zich later meer te herinneren en hebben ze dus ook meer leuke verhalen te vertellen. Dat maakt ook weer herinneringen los bij anderen. Mooi toch? En wel zo gezellig!!

 

8 december 2016 - Time flies

Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Helaas.

Bij kinderen in de basisschoolleeftijd kan tijd soms nog eindeloooooos voelen. Bijvoorbeeld als je moet wachten op je verjaardag, op Sinterklaas of simpelweg op de schoolbel. Maar ook de schooljaren zelf – en gelukkig ook de schoolvakanties – duren voor hun gevoel veel langer dan voor ons als ouders. Dat levert ook andere, ‘langere’ herinneringen op.

Beetje jammer alleen, dat we daar later nog maar bar weinig van weten. Omdat ons hoofd tegen die tijd bomvol zit met alles wat we weten, wat we hebben meegemaakt, wat we hebben gedaan en nog moeten doen. En omdat we, nou ja, een dagje ouder worden...

Hoe leuk is het dan om je Leuk voor Later-boekje erbij te kunnen pakken en nog even lekker weg te dromen bij die relatief zorgeloze schooltijd. Een fase uit je leven die - goed of slecht - heel bepalend is geweest voor wie je bent geworden.

Iedere herinnering die je jouw kinderen laat vastleggen in ons invul- en bewaarboek ‘Mijn basisschool’, triggert weer tientallen andere herinneringen. Toch mooi als je je kinderen dát cadeau kunt geven?

 

1 november 2016 - Jouw geheugen liegt! 

Jouw geheugen vertelt jou niet altijd de waarheid. Volgens psycholoog Douwe Draaisma vervormen herinneringen door nieuwe ervaringen. Dat komt omdat je onbewust een verklaring zoekt voor (negatieve) dingen die je overkomen. Daarom kan je broer of zus heel anders terugkijken op jullie jeugd dan jij.

Bedenk eens wat dat betekent voor de herinneringen van je kinderen. Je doet je best om hen bijvoorbeeld een leuke schooltijd te geven en dan gebeurt er later in hun leven iets wat deze fijne herinneringen in één klap wegvaagt…

Het vastleggen van herinneringen is daarom veel meer dan ‘leuk voor later’. Want het kan heel belangrijk zijn voor je kinderen om later te weten hoe het vroeger écht was: dat heeft hen gemaakt tot wie ze zijn!

Dus help ze om hun herinneringen vast te leggen. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Sterker nog, het kan juist een hele leuke bezigheid zijn voor je kinderen, of iets leuks om sámen te doen!

 

11 september 2016 - Geef je brein de ruimte 

Ben jij af en toe vergeetachtig? Wees gerust, dat is geen ouderdom maar het zogenaamde 'Zeigarnik Effect': het onthouden van taken die niet zijn afgerond kost zoveel energie, dat je hersenen de rest voor het gemak vergeten. Voor wat meer 'schijfruimte' moet je simpelweg wat taken afronden.

Wij stellen voor dat je begint met dat knagende gevoel in je achterhoofd dat je herinneringen van (en vooral voor) je kinderen moet vastleggen. Schoolfoto's inplakken, leuke uitspraken of belevenissen opschrijven... Je kent het wel.

Geef ze gewoon 'Mijn basisschool' cadeau. Een superleuk invul- en bewaarboek waarmee ze dat prima zélf kunnen doen. Kun jij dat weer afvinken. En bijkomend voordeel: als ze later zelf lijden aan het Zeigarnik Effect, kunnen ze hun jeugdherinneringen in elk geval niet meer vergeten... ;-)

 

13 mei 2016 - Er zit een zeepaard in je hoofd

Wist je dat er middenin je brein een zeepaardvormig orgaantje zit dat tijdelijke ervaringen opslaat? Dat is je hippocampus. Pas veel later worden deze herinneringen in je langetermijngeheugen gegrift. Dat kan wel zes weken tot een jaar (!) duren.

Bij jonge kinderen ontbreekt die opslagtijd, omdat hun hippocampus te veel in beweging is door de aanmaak van nieuwe hersencellen. Hierdoor kunnen de meeste mensen niks herinneren van hun eerste drie levensjaren en maar heel weinig van de leeftijd vier tot en met zeven jaar. Voor dat laatste weten wij wel een oplossing... ;-)

 

18 april 2016 - Terugdenken aan fijne momenten doen we graag

Wist je dat 7 op de 10 Nederlanders regelmatig terugdenken aan momenten uit hun jeugd? Naast vakanties, uitjes en fijne gesprekken zijn herinneringen aan toneelstukjes op school favoriet. Dus leg ook die momenten van je zoon of dochter vast in het invul- en bewaarboek Mijn basisschool!

 

17 maart 2016 - HOERA! 5000 EXEMPLAREN VERKOCHT!!!

Wat een mijlpaal: we hebben 5000 exemplaren verkocht van ons invul- en bewaarboek Mijn basisschool! Dat is zelfs voor grote uitgeverijen veel tegenwoordig!! Die noemen niet voor niets een boek bij 10.000 verkochte exemplaren al een bestseller. Dat gaat ons boek in dit tempo ook worden. En dat naast onze 'dayjob', zonder reclamebudget of schapruimte in de boekenwinkel.

We kunnen het haast niet bevatten: 5000 kinderen die over 50 jaar nog herinneringen kunnen ophalen met onze boeken. Daar zijn we stiekem best trots op! Dit hadden we niet kunnen bereiken zonder al die enthousiaste ouders die onze boeken hebben gekocht en aan anderen hebben aanbevolen. Dank jullie wel!!!

Het gaat ons erom dat zoveel mogelijk kinderen hun herinneringen kunnen vastleggen. Want dat is leuk voor later!! Help jij ons mee? Stuur een link naar onze webshop met jouw enthousiaste aanbeveling naar alle scholen en ouders die je kent. Dan kunnen we samen vast een nieuwe mijlpaal halen!!

 

6 maart 2016 - Je geheugen is net een archiefkast zonder sloten 

Je geheugen is net een archiefkast zonder sloten. Zonder dat je het merkt gaan er laatjes open en worden nieuwe ervaringen toegevoegd aan bestaande herinneringen. Hierdoor kunnen jouw kinderen later heel anders terugkijken op hun jeugd dan hoe ze het nu ervaren. Met ons invul- en bewaarboek help je ze om de feiten vast te leggen en herinneringen puur te houden. Dat kan later heel verhelderend zijn, omdat veel zaken terug te leiden zijn naar je jeugd. Maar dat is voer voor psychologen.. Wij vinden het vooral leuk als kinderen later dingen kunnen teruglezen die ze anders zouden vergeten. Dan heb jij ook gelijk een goede bewaarplek voor hun schoolfoto's. Slingeren die ook niet meer ergens rond in een laatje... ;-)

 

12 februari 2016 - Help herinneringen een handje 

Je geheugen moet ontzettend veel informatie verwerken én bepalen wat moet worden opgeslagen in je lange termijn geheugen. Jij kunt daarbij helpen door extra aandacht te geven aan informatie die je belangrijk vindt, zoals herinneringen voor later. Hoe? Heel eenvoudig: schrijf ze op en lees ze af en toe terug. Daar kun je niet jong genoeg mee beginnen!! Maar... Voor kinderen is het lastig om te bedenken wát je op moet schrijven. Daar kunnen wij weer bij helpen: in ons invulboek 'Mijn basisschool' staan gerichte vragen over hun schooltijd. Nu invullen is al leuk, later teruglezen nog veeeeeeel leuker!

 

5 februari 2016 - Eind goed, al goed

Ons geheugen is 'a funny thing'. Behalve de hoogtepunten onthouden we vooral het einde van een periode of activiteit. En dat bepaalt of we er met plezier op terugkijken of niet. De Peak-End-Rule heet dat. Dus... Doe wat leuks op de laatste vakantiedag of in de laatste schoolweek én leg het vast. Veel plezier!

 

1 februari 2016 - Je geheugen is selectief

We hopen allemaal dat onze kinderen later terugkijken op een fijne jeugd. Voor een deel hangt dit af van wat zij zich herinneren, want het geheugen is selectief. Laat je kinderen daarom nu al op een leuke manier herinneringen vastleggen. Dat is leuk voor later én het zorgt ervoor dat ze meer nagenieten. Zoals mijn oudste bij het invullen van haar schoolreisjes in ons bewaarboek: "Dat was echt pittig vet, mam!"

 

21 januari 2016 - Mooie momenten moet je koesteren 

Valt het jou ook op dat onze kinderen net als wij steeds meer waarde hechten aan leuke dingen DOEN in plaats van HEBBEN? Ook scholen organiseren veel meer activiteiten dan vroeger. Help je kinderen om die leuke momenten vast te leggen, dan kunnen ze daar later met veel plezier op terugkijken.

 

10 januari 2016 - Gelukkig!!! 

Wist je dat er twee soorten geluk zijn? De ene is hoe je je voelt op een bepaald moment. En de andere is hoe je later op dingen terugkijkt. Daar kan een groot verschil tussen zitten! Daarom is het belangrijk om leuke herinneringen vast te leggen. Of nog beter: om je kind dat zélf te laten doen. Dat is leuk voor later!

 

3 januari 2016 - Geen zin in school? 

Heb jij er ook eentje thuis zitten die geen zin heeft om weer naar school te gaan? Dan is het invulboek Mijn basisschool een leuke aanmoediging! Daarin kunnen kinderen álles over hun schooltijd kwijt. Voor de één een lekkere uitlaatklep, voor de ander een manier om in te zien wat wél leuk is aan school. En.... het is ook leuk voor later! Want dan kijken ze er met plezier op terug. Wedden?!

 

23 oktober 2015 - Goed gesprek met mijn dochter 

In gesprek met mijn dochter over 'later' vroeg ik wat ze mee wou nemen van thuis als ze later op zichzelf zou gaan wonen. Ik was op alle slimme antwoorden voorbereid: tv, iPad, bed, mijn bankpasje... Maar wat zei ze? Haar Leuk voor Later boekje!! Word ik toch zoooo blij van...

 

21 augustus 2015 - Succes in het nieuwe schooljaar! 

Het nieuwe schooljaar begint weer! Tip: maak een foto aan het begin én het eind van het schooljaar. Dan zie je hoe snel ze groot worden. Enne... Vergeet niet om alle belevenissen vast te leggen in het bewaarboek 'Mijn basisschool'! Veel succes komend schooljaar!!

 

18 juni 2015 - Kinderfeestje? 

De basisschool is ook de tijd van de kinderfeestjes! Het valt alleen niet mee om steeds weer wat leuks te bedenken... Ter inspiratie hieronder de top 5 kinderfeestjes die ik voor mijn eigen dochters heb georganiseerd:

1. Shopfeestje
Ieder kind kreeg een mini portemonneetje (Action) met wat geld. De jarige wat extra voor een bezoekje aan Jamin plus een plattegrondje waarop ik de voor hen leukste winkels had aangegeven. In een klein groepje zijn ze heerlijk wezen shoppen terwijl ik lekker bij La Place met een boek aan de thee zat. Via de gsm hield ik regelmatig contact en soms ging ik even stiekem bij ze kijken. Halverwege de middag had ik nog een leuke make-up les bij ICI Paris XL geregeld waar ze ook een goodybag kregen. We sloten de dag af bij de friettent waar we aan tafel ieders aankopen hebben bewonderd en ook nog even onze nagels hebben gelakt. Dit feestje was zo'n groot succes dat dochter nummer twee dit ook wilde met een eigen variant: niet voor jezelf shoppen maar voor elkaar door lootjes te trekken. Ook een aanrader!

2. Discoparty
Leuk feestje als je wat meer kinderen wilt vragen, jongens en meisjes. Bij dit feestje waren de kinderen nog vrij jong, vandaar dat we het overdag deden. We hadden de woonkamer leeg gehaald, alle ramen afgeplakt met vuilniszakken en natuurlijk gezorgd voor leuke muziek en allerlei discolampen. De kinderen mochten eerst T-shirts versieren met lichtgevende textielstiften en gingen daarna los op de dansvloer. De ouders werden bij het ophalen getrakteerd op een leuk optreden met een zelfbedachte choreografie.

3. Ballonnenfeestje
Superleuk voor een feestje thuis: alles wat je nodig hebt is een voorraad ballonnen en een heliumpomp (kun je huren). De uitnodiging was natuurlijk een ballon en thuis hing het hele plafond vol met ballonnen in de lievelingskleuren van de jarige. We deden diverse spelletjes met ballonnen (gevonden op internet), hielden een waterballonnen gevecht in de tuin (met papa als doel, dat vonden ze gewéldig) en aan het eind mocht ieder een ballon met een kaartje eraan oplaten. Kwam je ballon het verst, dan kon je iets winnen. Een paar dagen later kregen we bericht dat een ballon helemaal in Zuid-Duitsland was gevonden. Dat was het gesprek van de dag op school!

4. VIP party
Het begon met een VIP uitnodiging met toegangspasje. In hun mooiste kleren liepen ze over de rode loper naar ons huis. Daar werden ze eerst door de 'paparazzi' op de foto gezet. Daarna gingen ze aan de kinderchampagne, hebben ze leuke spelletjes en opdrachten gedaan over beroemdheden en een film gekeken. Aan het eind was er een prijsuitreiking met Emmy-awards (toepasselijk want zo heet onze dochter), iedereen won natuurlijk in verschillende grappige categorieën en kreeg een ingelijste foto van hun rode loper moment.

5. Wereldfeestje
Leuk voor kleinere kinderen. De uitnodiging was een paspoort dat ze mee moesten nemen naar het feestje. We deden net alsof ze van land naar land gingen reizen. In ieder 'land' kregen ze een stempel in hun paspoort en hadden we toepasselijke spelletjes en verkleedkleren. Jeu de boules en mini croissantjes in Frankrijk, hula dans en siroopcocktails in Hawaï, je eigen hamburger maken in Amerika, noem maar op. Aan het eind kreeg iedereen een fotoalbumpje dat ze zelf konden versieren en waarin ze hun eigen 'vakantiefoto's' konden plakken.

Deze en alle andere feestjes (van clown-, prinsessen-, theater-, kappers- en rockstarfeestjes tot een heuse fotoshoot bij de 12e verjaardag) waren een groot succes. Misschien dat het jou ook op leuke ideeën brengt. In ons invulboek 'Mijn basisschool' vind je een paar vrije pagina's waar je de leukste foto's kunt bewaren. Want ook dat is natuurlijk leuk voor later!